Energiek en bevlogen aan het werk voor leidinggevenden

Voor organisaties die willen investeren in vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

Hoe hadden we dit kunnen voorkomen? Is een vraag die veel wordt gesteld als een medewerker uitvalt met langdurige stressklachten. Vooral de meest gedreven en gemotiveerde werknemers lopen het grootste risico. Medewerkers geven het niet altijd aan als ze overvol dreigen te raken, soms zijn ze bang dat ze een negatief stempel krijgen als ze dit aan hun leidinggevende aangeven. Terwijl tijdig even bijsturen uitval kan voorkomen en het vertrouwen in eigen kunnen kan herstellen.

Daarom is het belangrijk om een andere (preventievere) mindset te krijgen, de signalen eerder te herkennen én er adequaat op te reageren.

Stresspreventie en vitaliteit

Vaak vinden leidinggevenden het lastig om “het gesprek aan te gaan” als ze zien dat medewerkers signalen van overbelasting beginnen te vertonen. Wanneer moet je dit gesprek voeren? En wat kun je dan vragen en zeggen?

Wil je jouw afdeling preventieproof maken en de vitaliteit vergroten? Dan is het programma “Energiek en bevlogen aan het werk!” een essentiële aanvulling op jouw leiderschapscapaciteiten.

Download flyer

Dit leer je:

  • Je krijgt inzicht in de gezondheidsrisico’s die je medewerkers kunnen lopen.
  • Je leert welke signalen belangrijk zijn om in de gaten te houden.
  • Je herkent de gevarenzone sneller bij je medewerkers en jezelf.
  • Je maakt een analyse van de gezondheidsrisico’s op jouw afdeling.
  • Je maakt een concreet plan van aanpak voor jouw afdeling ter verbetering en behoud van de vitaliteit van medewerkers
  • Je brengt risico’s van medewerkers in kaart wat betreft gezondheid en signalen van overbelasting.
  • Je leert je medewerkers gerichter te begeleiden om energiek en succesvol te blijven.
  • Je leert wanneer het belangrijk is om door te verwijzen.

Je bent in staat om snel bij te sturen, waardoor de medewerkers succesvol en met minder stress aan het werk kunnen blijven. Je creërt (de voorwaarden voor) een gezonde afdeling.

Artikel in MT Magazine

Artikel managementteam

‘Dit is wat iedereen moet weten. Die kleurenmethodiek is zo’n praktisch hulpmiddel. Jullie weten gevoel om te zetten in een praktische tool.’

Praktische informatie

Het programma bestaat uit twee workshops van een dagdeel, waarin afwisselend met verschillende werkvormen wordt gewerkt aan bovenstaande onderwerpen. Je oefent met tools en je gaat concreet aan de slag om een analyse te maken en een plan van aanpak waarin vitaliteit en preventie tot het DNA van de afdeling gaan behoren.

Na de workshop volgt een individuele sessie per deelnemer van 1,5 uur waarin je de gezondheidsrisico’s van je afdelingsmedewerkers in kaart brengt en specifieke praktijksituaties bespreekt. De workshop is in-company te organiseren. Het maximaal aantal deelnemers per workshop is vijftien tot twintig.

Kosten

De investering bedraagt bij twintig deelnemers € 375,-, exclusief BTW per leidinggevende.

Bij de prijs is inbegrepen de twee workshops, het individuele coachingsgesprek, het boek “Nooit meer burn-out!”, trainingsmateriaal “Energiek en bevlogen aan het werk” en diverse signalen-, preventie- en vitaliteitskaarten. Exclusief BTW, lunch en lokatiekosten.

Leidinggevenden kunnen een belangrijke rol spelen in een geïntegreerd gezondheidsbeleid waarin hoge kosten voor ziekte door burn-out voorkomen worden. Als met dit programma al één medewerker minder uitvalt als gevolg van burn-out, is al minstens €50.000,- bespaard!

Het programma wordt verzorgd door Anita Roelands van Roelands Coaching en Anita Borghouts van Next Step Coaching.

Inspiratiesessie

Vraag direct een inspiratiesessie aan om de mogelijkheden te bespreken voor jullie organisatie. Dit gesprek is kosteloos. De training is ook te verzorgen voor teams.

Coaching leidinggevenden
Gratis inspiratiesessie aanvragen

Review

Onze managers en teamleiders hebben de training ‘Energiek en bevlogen aan het werk’ gevolgd, een aansprekende interactieve training over het bespreken en vergroten van inzetbaarheid. Het concept met een heldere kleurenmethodiek is heel eenvoudig en breed in de organisatie in te zetten. Tijdens de training krijg je het inzicht: ‘Hé, dit gaat over mij!’. Het afsluitende individuele coachingsgesprek werd erg gewaardeerd en gaf leidinggevenden de kans om specifieke teamzaken te bespreken en op te pakken.

Binnen Riwis worden de ‘vier bollen’ ingezet voor inzicht in stresssignalen bij jezelf; ‘Waar zit je? Wat kan je doen om in de ‘groene bol’ (= gezond) te komen en te blijven?’. ‘En wat heb je daarin van je leidinggevende nodig?’ In het contact met collega’s; ‘Hoe mag je elkaar aanspreken als je stresssignalen bij een collega opmerkt?’ En voor de organisatie: ‘Hoe kan je als leidinggevende de stressbronnen in het team herkennen en verminderen?

Met deze onderwerpen hebben we zelf enkele trainingen voor medewerkers verzorgd en gaan we de teams in om hier tijdens het teamoverleg bij stil te staan. Op dit moment denken we na over een vervolg: ‘Hoe kan je je inzicht om in de groene bol te komen blijven inzetten? Geven we elkaar als collega’s de ruimte hiervoor?’. Riwis heeft zelfs groene antistressballetjes laten drukken om elkaar eraan te blijven herinneren dat je zelf actie kan nemen om energiek en bevlogen te werken. Kortom: een inspirerende, leuke training die goed is in te zetten in de hele organisatie.