//Dit is wat je wilt weten over werken vanuit je passie en missie!

Dit is wat je wilt weten over werken vanuit je passie en missie!

3 Do’s en don’t en een gratis waardensessie voor een boost in je werk!

In augustus zochten we ze op. Esther en Alexander van B&B Cotes Verger. Ze waren onlangs te zien in ‘Ik vertrek’. We vonden het leuk hen op te zoeken. Esther deed namelijk eerder een programma bij Next Step coaching, gericht op energiemanagement. Je vindt haar verhaal op deze site. Ze zei haar baan op als beleidsmedewerker om deze droom waar te maken.

Hoe is dat voor jou? Ben je happy met je werk of fantaseer je regelmatig over iets anders? Heb je dan een idee wat jij écht zou willen? En weet je ook hoe je daar kunt komen en welke carrièremogelijkheden er voor jou zijn?

Misverstand over passie

‘Ik heb al langere tijd stress en vind mijn werk niet uitdagend meer. Ik wil ontdekken wat mijn passie is’, vertelt André, manager in de logistiek. André is niet de enige. Vaak verlangen mensen naar werken vanuit hun passie, als het werk geen energie meer geeft. Maar wat is je passie eigenlijk? De letterlijke betekenis van passie is ‘hartstocht’, ergens een ‘grote liefde voor hebben’. Passie gaat over het vervullen van een behoefte. Het grote misverstand zit hem in dat veel mensen denken dat je van je passie je werk kunt maken. Soms lukt het wel, maar dat hangt samen met wat je levensmissie is.

Een appelboom kan geen peren maken

Een ‘appelboom’ gebruikt Marinus Knoope, schrijver van het boek de Creatiespiraal, als metafoor om het begrip levensmissie te verhelderen. Iedere appelboom heeft het in zich om appels te maken. Wanneer je een appelboom vraagt om peren te maken, dan wordt dat niks. Dat kan een appelboom helemaal niet. Zo zit dat ook met onze levensmissie. Wanneer wij, door conditionering, opleiding en ervaring van ons pad / onze missie zijn afgedwaald dan wringt dat. Op enig moment komt toch de behoefte om die missie weer terug te vinden.

Mijn passie: de zee!

Al van kinds af aan ben ik dol op de zee. Hij geeft me rust, ontspanning en is er altijd, ook als het leven een beetje tegen zit. Ik heb dan ook intens genoten van een weekje zeilen deze zomer op zee in Kroatië met ons gezin en de vriend en vriendin van onze kids. Je wilt niet weten hoe vaak ik erover heb gefantaseerd om iets met mijn passie ‘de zee’ te doen.

Totaal van missie afgedreven

Als net afgestudeerd beroepskeuze-adviseur wist ik wat ik wilde: mensen helpen om werk te doen dat echt bij ze past. Maar hoe anders verliep mijn loopbaan. Ik werd onder andere projectleider en leidinggevende. Gedreven als ik ben, pakte ik elke kans en belandde ik uiteindelijk in een rol als consultant. Na het overlijden van mijn ouders, in korte tijd, kwam opnieuw de vraag: wat wil ik nou echt? Ik realiseerde me dat ik in 20 jaar werken totaal was afgedreven van mijn levensmissie en dat zat al een tijd te wringen.

Passie en levensmissie combineren

Portugal CoachingJe zou kunnen zeggen dat ik weer ‘terug bij af’’ ben en doe wat ik 20 jaar geleden al het allerliefste had willen doen. Sinds de start van Next Step coaching in 2004 heb ik honderden mensen, zoals jij, succesvol begeleid.
Ik help jou het potentieel uit jezelf te halen op een gezonde manier. Dat doe ik door je weer in contact te brengen met wat je werkelijk wilt betekenen in je leven vanuit authenticiteit en je talent. En als je leidinggevende bent dan leer ik je hoe je ook het beste uit je medewerkers kunt halen.
Het bijzondere is dat mijn passie nu bijdraagt aan mijn missie. Twee keer per jaar geef ik een coachingsweek samen met Marleen bij Conmigo in Portugal. En dan werken we op het strand!

Wat helpt wel en niet om dichter bij je missie te komen en jouw ‘Next Step’ te onderzoeken?

3 Do’s

  1. Kijk eens terug naar waar je het allereerste voor gekozen hebt. Welke elementen vind je nog steeds leuk en ben je onderweg misschien kwijtgeraakt.
  2. Breng je grootste successen in je loopbaan eens in kaart. Die geven vaak veel inzicht in wat jij echt leuk vindt en waar je goed in bent.
  3. Zie je loopbaan als een fundament waarin je bouwstenen verzamelt in loopbaanrollen en branches. Juist de combinatie van de bouwstenen maakt jou uniek en geeft je mogelijkheden die een ander niet heeft. Welke zijn dat voor jou?

3 Don’ts

  1. Steek je kop niet in het zand. Ga voor jezelf na of je nog energie en voldoening krijgt van je werk. En als dit niet zo is, hoe lang speelt dit al en wanneer werkte je nog wel met plezier? Wat waren toen de energiegevers?
  2. Blijf er niet mee doorlopen, maar praat erover met mensen die je vertrouwt en vraag ze met je mee te denken. Hoe zien zij jou, wat vinden ze echt bij je passen?
  3. Denk niet dat het wel overgaat. Hoe langer dit gevoel duurt, hoe meer energie je verliest en de kans is groot dat dit ook knaagt aan je zelfvertrouwen. Dan wordt het nog moeilijker om in actie te komen. Realiseer je dat het ermee bezig zijn vaak al de eerste stap is naar een nieuw perspectief. Ook al zie je dat mogelijk nu nog niet.

Ik kan je helpen als je er graag mee aan de slag wilt.

—————————————————————————————————

Gratis sessie waarin jij je waarden ontdekt!Gratis waardensessie

Een belangrijke eerste stap voor het bouwen van een goed fundament voor je leven en voor je werk is het in kaart brengen van je waarden; dat zijn de ‘richtingaanwijzers in je leven’. Als je ze kent en je zorgt dat ze de ruimte krijgen, dan blijf je dicht bij jezelf en bij wat voor jou belangrijk is.

Kijk hier voor meer informatie en het aanmelden voor de waardensessie!

door |2018-12-07T11:22:35+00:0021 september 2017|Blog|0 reacties

Laat een reactie achter